Af  Christian Bjørn Holst

“Not finance. Not strategy. Not technology. It is teamwork that remains the ultimate competitive advantage, both because it is so powerful and so rare”. Med disse ord indleder Patrick Lencioni sin bestseller bog, The Five Dysfunctions of a Team. Pointen er klar, godt samarbejde er sjældent, men giver den største konkurrencemæssige fordel en virksomhed kan få.

Dette kender alle til, der har prøvet at arbejde i et team med godt samarbejde. Tilliden er I top imellem kollegaerne og ledelsen. Opgaverne er spændende og der er mange af dem og man føler at man bliver udfordret på sine kompetencer og talent.

Der er backup i tilfælde af at man kommer I tvivl, fra ens kollegaer eller leder, der kan hjælpe med input og konstruktiv feedback til at løfte løsningerne og opgaverne til et endnu bedre niveau.

Konflikter kan ikke undgås i et team, dette er en del af hverdagen. Men de bliver løst, fordi de ikke bliver negligeret eller gemt væk. Og fordi, der altid vil være konflikter, er man netop opmærksom og god til at løse dem, i det gode team.

Når man arbejder i et godt team, føler man generelt et tilhørsforhold og sig selv som en værdsat og vigtig medarbejder i virksomheden, socialt har man det også sjovt med sit team i mere uformelle rammer, såsom når det er tid til at slappe af.

Men sådan er det ikke altid!

Gode teams er sjældne

Det ovennævnte eksempel er nok mest en sjældenhed. Den sørgelige sandhed er nok at de fleste teams kunne få et meget bedre samarbejde. Men alle teams er komplekse størrelser der består af mennesker med forskellige personligheder, fagligheder, opgaver, anciennitet, styrker og svagheder. Og dette puslespil af forskelligheder gør samarbejdet til en udfordring mange steder.

Igen og igen møder jeg teams og grupper, hvor tilliden til hinanden er I bund, respekten for hinanden mangler, og kommunikationen er ikke I nærheden af at være hverken ærlig eller konstruktiv. I de værste tilfælde er der tåre i øjnene på deltagerne, når vi taler om hvordan de har det!

Men der er håb forude!

Teambuilding er Guds gave til arbejdsfolket

Selvom der findes mange forskellige opfattelser af hvad teambuilding er og hvad det kan bruges til, har jeg den krystalklare opfattelse: “at teambuilding er Guds gave til arbejdsfolket”. Den opfattelse har jeg fået gennem 18 års erfaring, med mit arbejde med udvikling af teams.

Ikke fordi jeg er specielt religiøs, men er der noget bedre end et himmelsk samarbejde! Igen og igen oplever jeg at vores indsats forbedrer samarbejdet og trivslen i teamet.

Bare ved at arbejde med helt grundlæggende forhold, som f.eks. et bedre personligt kendskab til hinandens kompetencer og styrker, forbedrer vi ofte samarbejdet hos vores kunder.Samarbejdet er måske ikke blevet perfekt efter et enkelt teambuilding, men oftest mange gange bedre.

Hav en himmelsk god teamdag!

Christian Bjørn Holst

Proceskonsulent & ejer